Home > Math > Detail
search_icon
Question

$75 before tax. Disc: 10% Tax: 7%, Tip: 20% what's the total PLEASE help

Answer

The total bill is $86.68. Step-by-step explanation: To calculate the total bill, we need to apply three changes to the base amount. We will apply the discount first, then calculate the tax, and finally add the tip. __ Discount: To find the discount amount, we multiply the bill ($75.00) by the discount percentage (10% or 0.10), which gives us $7.50. We subtract this amount from the bill to get the discounted amount: $75.00 - $7.50 = $67.50. __ Tax: To find the tax amount, we multiply the discounted amount ($67.50) by the tax rate (7% or 0.07), which gives us $4.725. We round this to the nearest cent, which is $4.73. We add this amount to the discounted bill to get the bill with tax added: $67.50 + $4.73 = $72.23. __ Tip: To find the tip amount, we multiply the taxed bill ($72.23) by the tip percentage (20% or 0.20), which gives us $14.446. We round this to the nearest cent, which is $14.45. We add this amount to the taxed bill to get the total bill: $72.23 + $14.45 = $86.68. _____ Additional comment: At each stage, we can use the multiplying factor (1+p), where p is the percentage change, to find the amount. Applying all three factors gives us: 75 × (1-0.10) × (1+0.07) × (1+0.20) = 75 × 0.9 × 1.07 × 1.2 = 86.67. This differs from the amount calculated above by a penny due to rounding up both the tax and the tip.